Investera hos Sparlån

Investera i peer-to-peer-lån hos Sparlån

Sparlån är en marknadsplats för privatlån där du som privatperson eller företag kan spara genom att låna ut pengar till konsumenter i Sverige. En investering i P2P-lån via Sparlån kombinerar låg risk med bra avkastning. Att den udda ekvationen går ut beror på flera saker.

Tre faktorer tryggar tillväxten

En investering hos Sparlån ger dig högre sparränta än vid traditionellt sparande hos till exempel banken. Detta beror på tre faktorer:

  • Smidig process. Sparlån tillhandlar investerare en modern digital plattform som effektiviserar låneprocessen.
  • Riskjusterad ränta. Räntesättningen för utlåning är riskjusterad, vilket betyder att räntan varierar mellan 3% och 9% beroende på låntagarens riskprofil. Mer om räntesättning.
  • Ränta på ränta. Investeringar i P2P-lån är en stabil investeringsform som över tid ger dig ränta på räntan. Du bestämmer också själv om du vill sätta in pengar löpande och om du vill återinvestera din avkastning i nya lån. När du gör det växer ditt kapital allt snabbare, och det finns ingen gräns för hur länge du kan investera.
/images/investoffer.png

Låga kostnader och avgifter

Sparlåns avgifter är prestationsbaserade. Det betyder att vi bara får betalt om du får det. Ca 80 % av bankens marginal går tillbaka till kunderna.

Varje månad drar vi en serviceavgift från den ränta som betalas till dig. Avgiften ligger på 1,8 procent.

P2P-lån – en investering med låg risk

Peer-to-peer-lån till svenska privatpersoner är rent generellt en trygg investeringsform. Det beror bland annat på att svenskarnas betalningsmoral är hög och på att det finns ett solitt ekonomiskt system för alltifrån kreditprövning till indrivning. Därför är också risken för kreditförluster låg, bara cirka 0,9 procent per år i genomsnitt.

Sparlåns upplägg bidrar också till att minska risken ytterligare. Bland annat sprids dina pengar på många låntagare för att minska risken, och eftersom lånen betalas av varje månad, minskar risken stadigt över tid.

Vilken riskprofil passar din investering?

Olika investeringsmål och lägen i livet gör att vår vilja att ta en risk för att få möjlighet till bättre avkastning varierar. Sparar du till ditt förestående bröllop vill du kanske ogärna ta för stora risker med dina sparpengar; har du däremot en slant över som gärna får växa, är du kanske villig att riskera mer.

Hos Sparlån väljer du enkelt vilken risknivå du vill lägga dig på med din investering genom att ange din riskprofil. I nästa steg avgör riskprofilen vilka lån och låntagare som kan bli aktuella för dina investerade pengar när vi matchar din riskprofil med låntagarens.

Ändra din riskprofil när du vill

På Mina sidor kan du närsomhelst gå in och ändra din riskprofil. Din nya profil kommer att gälla för allt kapital som ännu inte har lånats ut.

Vill du ändra riskprofilen för utlånade pengar, kan du ansöka om en överlåtelse för hela eller delar av din portfölj.

Överlåt din portfölj

Så här överlåter du hela eller delar av din investeringsportfölj till en annan investerare hos Sparlån.

Steg 1: Skicka in en ansökan till Sparlåns kundservice om att överlåta din portfölj. Använd formuläret om överlåtelse på Mina Sidor eller skicka e-post till kundservice.

Steg 2: Vi börjar leta efter en annan långivare med matchande investeringsprofil som kan överta din portfölj. Sökandet efter en ersättare kan gå fort eller pågå en längre tid.

Steg 3. Vi återkommer med ett erbjudande till dig vilket innehåller detaljer om överlåtelsen samt om överlåtelseavgiften. Accepterar du erbjudandet genomför Sparlån överlåtelsen.

https://www.sparlan.se/images/icon_200x200.png