Om Sparlån

Samtidigt som svenska låntagare trots god kreditvärdighet tvingas betala höga, generella räntor på sina lån, får de som lånar ut sina pengar till banken via sparkonton nästan ingen ränta alls (ofta långt under inflationen).

Ren och skär galenskap, ansåg Jonathan Klein och Claes Melander, som båda var övertygade om att det måste gå att hitta en bättre lösning för alla parter.

I mitten av 2014 föddes Sparlån, ett företag som förmedlar lån från företag och privatpersoner, till privatpersoner – så kallade peer-to-peer- eller P2P-lån. Genom att hålla banker och dyra institut utanför transaktionerna kunde Sparlån kapa omkostnader och ge ett större värde tillbaka både till investerare och låntagare.

I oktober 2015 fick Sparlån som första företag i Sverige Finansinspektionens tillstånd att förmedla person-till-person-lån. I takt med att Sparlån och sparformen respektive låneformen peer-to-peer-lån har blivit mer välkända har verksamheten vuxit. Av goda skäl, enligt grundaren Claes Melander.

– Vi tillhandahåller en digital marknadsplats som sänker kundernas kostnader radikalt och låter dem ta del av hela affärsvärdet. Vår plattform är byggd med modern teknik där vi automatiserat många arbetsintensiva moment. Därför kan vi samla en stor mängd data från många olika källor och bearbeta den mer effektivt än bankerna, något som leder både till en bättre och mindre byråkratisk användarupplevelse och till en mer rättvisande prissättning på till exempel utlåningsräntorna.

Om grundarna

Jonathan Klein har arbetat i över tio år inom försäljning och affärsutveckling inom finansieringsbranschen, bland annat på Svea Ekonomi och Wasa Kredit. Idag driver han i rollen som VD utvecklingen av Sparlån framåt tillsammans med grundarkollegan och medarbetarna.

Claes Melander har en lång karriär i affärs-, strategi- och produktutveckling inom fintech bakom sig på bland annat Booz & Company, Procusio, Bisnode och MasterCard. Han har de insikter som krävs för att garantera att Sparlån ligger i framkant tekniskt sett för att kunna erbjuda bästa möjliga tjänster kring peer-to-peer-lån.

  • Sparlån lanserar en andrahandsmarknad för lån
  • Första svenska förmedlaren av person-till-person-lån att värdepapperisera investerarnas låneportföljer och ge ut en obligation
  • Första svenska förmedlaren av person-till-person-lån att erbjuda investerare ett månadssparande
  • Lansering av erbjudande för privat-investerare
  • Först i Sverige med att få Finansinspektionens tillstånd att förmedla person-till-person-lån
  • Första svenska förmedlaren av person-till-person-lån att erbjuda låneskydd
  • Lansering av Sparlån
  • Förvaltade Toborrow’s SME P2P plattform
  • Första svenska förmedlaren av person-till-person-lån att ingå avtal om "Standby Facilitation" för verksamheten för att trygga kunderna
  • Sparlån grundades
https://www.sparlan.se/images/icon_200x200.png