Snabbmeny

Fast ränta

Vill du ha koll på din månadskostnad oavsett vad som händer på marknaden? Då är Sparlån ett bra alternativ för dig! Sparlån erbjuder fast ränta på alla lån vi förmedlar. Det är smart och tryggt att låna till fast ränta!

Vad innebär fast ränta på ett lån?

Fast ränta innebär att räntan inte kan ändras under lånets löptid. Det medför trygghet och förutsägbarhet eftersom lånets månadskostnad inte ökar i det fall riksbanken höjer reporäntan eller om bankerna höjer sina marginaler. Fast ränta är därför särskilt attraktivt när marknadsräntorna är låga och endast kan röra sig uppåt.

Exempel – Så påverkas ditt lån när räntan går upp om du har rörlig ränta

Rörlig ränta: 5 %
Lånebelopp: 100 000 kr
Löptid: 10 år
Månadskostnad: 1 060 kr

Om Riksbanken höjer reporäntan och den rörliga räntan går upp till 8,5 % efter två år, kommer din nya månadskostnad att öka med 146 kr till 1 206 kr. Ökade lånekostnader för kvarvarande löptid uppgår till 14 016 kr.

Med fast ränta på ditt lån är din månadskostnad oförändrad oavsett vad reporäntan höjs till. Flertalet banker erbjuder ofta högre fasta räntor än rörliga räntor på sina lån. Sparlån erbjuder marknadens lägsta räntor och de är alltid fasta.


Kan jag lösa mitt lån i förtid?

Givetvis, det har du rätt till enligt lagen. I det fall du vill förtidslösa ett lån med fast ränta har långivaren rätt att ta ut ränteskillnadsersättning i avgift. Ersättningsavgiften kan max uppgå till 1 % av den utestående skulden, om det är mindre än 1 år kvar på ditt lån får avgiften max uppgå till 0,5%. Exempel: För ett lån med mer än ett år kvar och den återstående skulden är 100 000 kronor blir ränteskillnadsersättningen 1000 kronor.

Du kan närsomhelst kontakta Sparlåns kundservice och begära uppgifter för att kunna lösa ditt lån. 

https://www.sparlan.se/images/icon_200x200.png