Snabbmeny

Diversi­fiering

När du sparar hos Sparlån ser vi till att du får ut så bra avkastning som möjligt på dina utlånade pengar utan att chansa för mycket. Sparlån arbetar för att du ska få en hög diversifiering eftersom det sänker riskerna. Nedan förklarar vi hur!   

Vad innebär diversifiering? 

Vi börjar från början. Att diversifiera något betyder att det fördelas eller sprids ut. När du lånar ut pengar via Sparlån diversifieras ditt kapital. Det vill säga, pengarna du lånar ut fördelas på flera lån.  

Hög diversifiering ger lägre risk 

Att låna ut till konsumenter är förenat med en viss risk. För att ditt kapital inte ska gå förlorade i det fall att en viss person inte kan betala tillbaka, fördelas pengarna och sprids ut på flera lån. Ju större spridning – desto mindre risk. En annan fördel med stor spridning är att räntorna från den totala portföljen av lån täcker upp för de kunder som inte kan betala sina lån, vilka idag är färre än 1 % av de som lånat. 

Diversifieringen hos Sparlån

Sparlåns diversifieringsnyckel är 1:20 för insättningar över 5 000 kr. Detta innebär att pengarna förmedlas på minst 20 personer men oftast fler. Maximalt 5 % av ditt kapital eller minst 250 kronor lånas ut till en och samma person. Den minsta insättningen du kan göra är 250 kronor och då kommer hela beloppet att investeras i ett och samma lån.

/images/diversify.pnghttps://www.sparlan.se/images/icon_200x200.png